‘Hoeveel risico willen deelnemers? Dat nemen we mee in ons beleggingsbeleid’
Wil je risico lopen met je pensioengeld? Of ga je vooral voor zekerheid?
‘Voor ons is het belangrijk om te weten wat de deelnemers en gepensioneerden op dat gebied willen’, zegt Renate Pijst, directeur van Ahold Delhaize Pensioen. ‘Daar houden wij in ons beleggingsbeleid rekening mee.’

Het pensioenfonds belegt de pensioenpremies die Ahold Delhaize en de deelnemers betalen. Beleggen is noodzakelijk, want alleen sparen levert niet genoeg geld op voor een levenslang pensioen. Maar hoeveel risico wil je lopen met die beleggingen? ‘Elke vier jaar nemen wij ons strategische beleggingsbeleid onder de loep’, zegt Renate. Dat gebeurt met behulp van een zogenoemde ALM-studie (Asset Liability Management). ‘Daar hoort bij dat we aan de werkgever en aan de deelnemers en gepensioneerden vragen hoeveel risico ze willen nemen met het pensioengeld. Vervolgens bepaalt het Bestuur van het pensioenfonds de meest optimale beleggingsmix.’
Meedoen
Alle deelnemers en gepensioneerden die hun e-mailadres hebben doorgegeven aan het pensioenfonds kregen in september een e-mail met de vraag of ze wilden meedoen aan het risicobereidheidsonderzoek. Daar deed 9% aan mee. ‘Dat is veel voor dit soort onderzoeken’, zegt Renate. ‘We zijn daar echt blij mee.’ Het onderzoek is representatief. ‘We mogen hier conclusies uit trekken’, zegt Renate.
Hoog of laag pensioen
In het onderzoek konden mensen aangeven hoeveel risico ze willen lopen met hun pensioengeld. Als je veel risico neemt, wordt de kans op een hoger pensioen groter. Maar je pensioen kan ook lager worden als het tegenzit. Als je weinig risico neemt, is je pensioen stabieler. De kans dat het pensioen daalt is niet groot, maar de kans dat het stijgt ook niet. Deelnemers zagen precies hoe hoog of hoe laag hun pensioen in het beste en in het slechtste geval zou uitpakken.
Jong en oud
‘Het onderzoek laat zien dat jonge mensen meer risico willen lopen dan ouderen’, zegt Renate. ‘Oudere mensen willen weinig risico lopen. Dat is logisch, want zij gaan bijna met pensioen of zijn al met pensioen. Dan zijn er niet veel mogelijkheden meer om tegenvallers op de beurs op te vangen.’ Uit het onderzoek blijkt ook dat mannen meer risico willen nemen dan vrouwen. En mensen met een hoog inkomen meer dan mensen met een lager inkomen.
Kun je risico lopen?
Het pensioenfonds vroeg niet alleen hoeveel risico mensen willen lopen, maar ook hoeveel risico ze kunnen lopen. Als je een partner hebt met een inkomen, of als je lage vaste lasten hebt, kun je meer risico lopen dan wanneer je alleenverdiener bent of elke maand hoge vaste lasten hebt.
Berekeningen
Hoe gaat het nu verder? Om te beginnen laat het pensioenfonds een ALM-studie uitvoeren. In die studie worden diverse beleggingsmixen doorgerekend in verschillende economische scenario’s. Dit zijn scenario’s waarbij het goed gaat met de economie, maar ook scenario’s waarin het behoorlijk tegenzit. Stel dat je veel aandelen hebt, of juist weinig aandelen. Hoe groot is dan de kans dat de pensioenen omhoog kunnen (indexeren), of dat ze juist omlaag moeten (korten)?
Strategisch beleggingsbeleid
Ook gaat het pensioenfonds met Ahold Delhaize praten over de risicobereidheid van de werkgever. Ten slotte neemt het bestuur op basis van de ALM-studie en de risicobereidheid van deelnemers, gepensioneerden en de werkgever een besluit over het strategisch beleggingsbeleid. Dit gebeurt in 2022.
Eerdere onderzoeken
Pensioenfondsen zijn al jaren wettelijk verplicht om rekening te houden met de risicobereidheid van de deelnemers en de werkgever. In 2014 liet Ahold Delhaize Pensioen de risicobereidheid bepalen op een andere manier. Een pensioenadviesbureau deed wetenschappelijk onderzoek naar de risicobereidheid van alle Nederlanders en vertaalde dit naar de deelnemers en gepensioneerden van Ahold Delhaize Pensioen. Het pensioenfonds toetste de uitkomsten vervolgens bij een panel van deelnemers en gepensioneerden. In 2018 voerde het pensioenfonds gesprekken over de risicobereidheid met de werkgever en de Centrale Ondernemingsraad. En in 2021, ten slotte, benaderde het pensioenfonds dus alle deelnemers en gepensioneerden die hun e-mailadres hebben doorgegeven aan het pensioenfonds.
Nieuw pensioenstelsel
In 2022 stelt het pensioenfonds – mede op basis van het risicobereidheidsonderzoek – het strategisch beleggingsbeleid vast voor de komende vier jaar. De verwachting is dat er tussen 2025 en 2027 in heel Nederland een nieuw pensioenstelsel ingaat. ‘Ons risicobereidheidsonderzoek gaat over het huidige pensioenstelsel’, zegt Renate. ‘Maar we hebben in dat onderzoek ook alvast een paar vragen gesteld over het nieuwe pensioenstelsel. Zo krijgen we meer inzicht in de wensen van onze deelnemers. Later zullen we daar overigens nog een uitgebreid onderzoek naar doen.
Wil je weten wat de belangrijkste uitkomsten waren? Lees hier verder.
Wil je de uitgebreide uitkomsten van het onderzoek lezen? Hier vind je de rapportage.