Wat betekent dit voor jou?
De regering, de vakbonden en de werkgeversverenigingen hebben de uitwerking van het Pensioenakkoord afgerond. Zaterdag 4 juli heeft ook het ledenparlement van vakbond FNV ingestemd. Hiermee komt een einde aan tien jaar onderhandelen over een nieuw pensioenstelsel in Nederland.
.jpg?w=750&hash=3829C34737D70FCE0E3FB7F45A965DCC)
Belofte vervalt
Het huidige pensioenstelsel geeft een belofte van het pensioen dat je gaat ontvangen. In het nieuwe stelsel vervalt die belofte en gaat het pensioen meebewegen met de beurs. Dit betekent dat als de beurskoersen omhoog gaan, jouw pensioen omhoog gaat. Maar het werkt ook andersom: gaan de beurskoersen omlaag, dan gaat ook het pensioen omlaag.
Risicospreiding
De risico’s worden daarbij wel gespreid. Dat moet voorkomen dat als je in een slechte economische periode met pensioen gaat, je harde klappen krijgt en dus minder pensioen ontvangt. Het systeem wordt zo dat hoe ouder je bent, hoe minder jouw pensioen meebeweegt met de beurs. Het meeveren met de beurs lijkt misschien onzeker. Maar ook het huidige pensioenstelsel was in de praktijk minder zeker. Zo hebben we de afgelopen jaren gezien dat veel pensioenfondsen de pensioenen door de lage rente niet konden verhogen terwijl het economisch wel voor de wind ging.
Korten in 2021 van de baan
Uiterlijk 2026 moeten wij het nieuwe pensioenstelsel klaar en ingevoerd hebben. Toch merken we er op korte termijn al wat van. Zo is het waarschijnlijk dat minister Koolmees zal toezeggen dat pensioenfondsen de pensioenen per eind 2020 pas hoeven te verlagen als de beleidsdekkingsgraad onder de 90% ligt. Die grens lag eerst op 100%. Korten van pensioenen is daarmee voor veel pensioenfondsen die nu al onder de 100% zitten minder waarschijnlijk. De beleidsdekkingsgraad van Ahold Delhaize Pensioen lag eind mei op 104,3%.