Je pensioenpremie

Pensioen opbouwen kost geld. Iedereen die pensioen opbouwt bij Ahold Delhaize Pensioen betaalt premie. En Ahold Delhaize betaalt het grootste deel van de premie. Dit gaat in de pensioenpot.

De hoogte van de betaalde premie

Elke periode betaal je via jouw salaris voor je pensioen. Dit zie je terug op je loonstrook. Van de totale pensioenpremie betaal jij 4,7% en de werkgever ongeveer 6 keer zo veel. De premie wordt berekend over je pensioengrondslag. Daarover lees je meer bij wat is pensioen.

Dit is handig om te weten

De pensioenpot groeit op meerdere manieren

Een groot deel van de premies wordt belegd. We moeten beleggen omdat de premies alleen niet voldoende zijn om de pensioenen te betalen. Met het beleggen maken we winst. We noemen dit rendement. Dat gaat ook in de pensioenpot.

De pensioenregeling kost geld

Een klein deel van de premies gaat op aan kosten. We hebben 2 soorten kosten: kosten voor de uitvoering van je pensioenregeling en kosten voor het vermogensbeheer.

  • Uitvoeringskosten zijn de kosten voor de administratie van de pensioenen, een professionele uitvoering van de pensioenregeling en een goede voorlichting over je pensioen.
  • Kosten voor vermogensbeheer zijn de kosten om ons vermogen te beleggen.

We letten scherp op de kosten. Want we willen namelijk zoveel mogelijk van elke euro die je aan pensioenpremie betaalt ook echt ten goede laten komen van jouw pensioen. In onze jaarverslagen vind je meer informatie over de kosten van Ahold Delhaize Pensioen.

De pensioenpot is goed gevuld

We hebben een pensioenvermogen van ongeveer € 5,5 miljard (eind 2023). Onze beleggingen leverden de laatste 10 jaar een gemiddeld rendement op van 4,7%. Wil jij meer weten over onze beleggingen? Bekijk onze jaarverslagen.

We beheren de pensioenpot zo goed mogelijk

We zorgen ervoor dat de pensioenpot goed beheerd wordt. Daarom hebben we een deskundig bestuur en goed toezicht. En dat is goed om te weten, want het gaat over jouw geld en dat van je (oud-)collega’s! Bij beleggingsbeleid lees je hoe wij ervoor zorgen dat we tegen een aanvaardbaar risico zoveel mogelijk rendement kunnen behalen. Bovendien hebben wij aandacht voor de duurzame ontwikkeling van de wereld. We hebben dan ook een duurzaam beleggingsbeleid.

Pensioenpotje infographic
Feedback
Chat