Pensioen uitruilen

Ga je bijna met pensioen? Dan kun je kiezen voor extra ouderdomspensioen of voor extra partnerpensioen. Je kunt deze keuze maar 1 keer maken.

Je kiest voor extra ouderdomspensioen

Bij uitruil van partnerpensioen voor ouderdomspensioen wordt het partnerpensioen lager. Of het partnerpensioen vervalt helemaal. Daarom is het nodig dat je partner toestemming geeft voor die keuze. Regel jouw pensioen 2 maanden van tevoren in Mijn pensioen. Daar vind je vanzelf de verklaring die je partner moet tekenen.

Andersom kan ook: jij zet een stuk van jouw pensioen om in meer pensioen voor je partner als je overlijdt. Dat kan een goed idee zijn als je partner zelf geen of weinig pensioen heeft opgebouwd. Of als je een ex-partner hebt die recht heeft op een bijzonder partnerpensioen. Bijzonder partnerpensioen is het partnerpensioen dat is opgebouwd tot aan jullie scheiding.

Je hebt geen partner als je met pensioen gaat

Heb je geen partner als je met pensioen gaat? Dan ruilen we het partnerpensioen vanzelf voor je uit. Jouw ouderdomspensioen wordt dan dus hoger.

Je hebt meer keuzes

Als je partnerpensioen of ouderdomspensioen uitruilt, kun je ook nog een andere pensioendatum kiezen en een ander pensioenbedrag. Je kunt dus nog kiezen voor:

Bereken je pensioen na je keuzes

Wil je weten hoe je keuzes financieel uitpakken voor jou en je partner? Daarvoor is de planner in Mijn pensioen. Je vult daar je keuzes in. Dan berekent de planner wat je aan pensioen krijgt. En wat je partner krijgt als je overlijdt.

Feedback
Chat