Overlijden

Het is fijn te om weten dat je je nabestaanden verzorgd achterlaat na je overlijden. In onze pensioenregeling is er pensioen voor je nabestaanden. Zo bouw je pensioen voor je partner op. Voor je kinderen is er wezenpensioen.

Partnerpensioen voor je partner is zo geregeld

Wil je dat je partner een pensioen krijgt als jij er niet meer bent? Houd dan rekening met de voorwaarden die hiervoor gelden. Zo is het belangrijk dat wij weten wie je partner is. Woon je ongehuwd samen? Meld dan je partner bij ons aan. Meer hierover vind je bij samenwonen. Bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap hoef je niets te doen. Toch meer weten? Lees dan verder bij trouwen of partnerregistratie.

Je bent al met pensioen gegaan

Ga je na je pensionering samenwonen, trouwen of een geregistreerd partnerschap aan? Dan is er helaas geen pensioen voor je partner als jij overlijdt. Dit komt omdat het opgebouwde partnerpensioen al omgezet is in extra pensioen voor jezelf toen je met pensioen ging. Dit kun je niet ‘terug ruilen’.

Hoeveel pensioen is er voor je partner en/of kinderen?

Na je overlijden bepalen we of we pensioen voor je (ex-)partner en/of je kinderen moeten uitkeren. Daarna sturen we hierover een brief aan je (ex-)partner en/of je kinderen. Hoeveel pensioen je partner ontvangt, hangt voornamelijk af van of je op het moment van overlijden in dienst bent of niet. Je kinderen krijgen wezenpensioen als jij overlijdt als je in dienst bent en je kinderen jonger zijn dan 23 jaar. Wil je weten hoeveel pensioen er voor hen is? Kijk dan op je Uniform Pensioenoverzicht (UPO) of neem dan contact met ons op.

Wanneer en hoe worden pensioenen uitbetaald?

We betalen het partnerpensioen en het wezenpensioen elke 4 weken. We houden daarop al loonheffing en inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw) in.

Je nabestaanden moeten soms zelf contact met ons opnemen

  • Je woont in Nederland
    Als je in Nederland woont en overlijdt, hoeven je nabestaanden het overlijden niet aan ons te melden. Dit bericht ontvangen wij vanzelf van de gemeente.
  • Je woont in het buitenland
    Woon je in het buitenland op het moment dat je overlijdt? Dan moeten je nabestaanden ons laten weten dat je bent overleden. Dat kan per post of per contactformulier. We vragen je nabestaanden een bewijs van overlijden mee te sturen.

Wat is jouw situatie?

Stel: je overlijdt voordat je met pensioen bent

Heb je een partner als je overlijdt voordat je met pensioen bent? Dan krijgt jouw partner tijdelijk extra partnerpensioen als jij overlijdt. Dat extra partnerpensioen stopt als je partner AOW krijgt. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met ons op.

Je bent gescheiden of je woont niet meer samen

Ben je gescheiden? Dan krijgt jouw ex-partner misschien partnerpensioen als jij overlijdt. Soms is dat ook zo als je samenwoonde. Dit heet bijzonder partnerpensioen. Je hebt hierover informatie ontvangen toen je ging scheiden of uit elkaar ging. Het bijzonder partnerpensioen blijft achter bij Ahold Delhaize Pensioen als je van baan verandert en je de rest van je pensioen naar een andere pensioenuitvoerder meeneemt. Dit betekent dat als jij overlijdt jouw ex-partner het bijzonder partnerpensioen van ons ontvangt. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met ons op.

Je werkt niet meer bij Ahold Delhaize

Heb je vroeger gewerkt bij Ahold Delhaize? Dan is er partnerpensioen voor je (ex-)partner als jij overlijdt. Er is geen tijdelijk partnerpensioen meer. Op je Uniform Pensioenoverzicht (UPO) kun je zien of er pensioen voor je partner is. Jouw UPO staat elk jaar voor je klaar in bij documenten in Mijn pensioen. Heb je jouw pensioen meegenomen naar een nieuwe pensioenuitvoerder (waardeoverdracht)? Dan is het pensioen voor je huidige partner en kinderen meteen ‘meeverhuisd’. Vanaf dat moment gelden de regels van de nieuwe pensioenuitvoerder. Lees meer bij uit dienst.

Wat kun je doen?

Als je overlijdt in het buitenland informeren je nabestaanden ons.

Heb je een vraag? Neem contact met ons op.

Bekijk je Uniform Pensioenoverzicht (UPO).

Log in op Mijn pensioen.

Bekijk Pensioen 1-2-3 voor meer informatie over de pensioenregeling in 5 minuten.

Zo blijf je op de hoogte

Dit is ook handig om te bekijken

Video overlijden
Pensioen voor je partner (video)

Wat gebeurt er met je pensioen na je overlijden?

Gehuwd stel
Gehuwd stel met kinderen

"Als ik overlijd, krijgt Pascal partnerpensioen" - Jasmijn

Feedback
Chat