Deeltijdpensioen

Wil je eerder gaan genieten van je pensioen? Maar voor een deel nog blijven werken? Dan kun je een paar keuzes maken. Bij ons kun je ervoor kiezen je pensioen eerder in te laten gaan. Dat kan ook in stappen. In onze pensioenregeling ga je vanzelf met pensioen als je 68 wordt óf op je AOW-leeftijd als je al eerder AOW gaat ontvangen.

Dit is handig om te weten

  • Bespreek je plannen om voor een deel eerder met pensioen te gaan eerst met je werkgever.
  • Ga je voor een deel eerder met pensioen? Geef dat dan minimaal 2 maanden van tevoren aan ons door in Mijn pensioen.
  • Je kunt je pensioen al vanaf je 55e (deels) laten ingaan. Voordeel is dat je eerder kunt stoppen met werken, maar toch nog pensioen opbouwt voor het deel dat je werkt. Nadeel is, hoe eerder je pensioen krijgt, hoe lager je pensioenuitkering per periode is. Want wij moeten jouw pensioen over een langere tijd uitbetalen. Ook bouw je minder pensioen op als je minder werkt. Maar dit nadeel is kleiner bij deeltijdpensioen dan bij volledig eerder met pensioen gaan.
  • Op je jaarlijkse UPO (Uniform Pensioenoverzicht) bij documenten in Mijn pensioen zie je hoeveel je krijgt als je met pensioen gaat. In de planner bij Mijn pensioen kun je ook uitrekenen welke gevolgen het heeft voor je pensioen als je voor een deel eerder met pensioen gaat.
  • Ga je eerder dan 10 jaar voor je AOW-leeftijd met pensioen? Houd er dan rekening mee dat je dan helemaal gestopt moet zijn met werken voor het deel dat je met pensioen bent.

Je pensioendatum is niet de enige keuze

  1. Je kunt er ook voor kiezen eerst meer pensioen te ontvangen en later minder, of andersom. Meer hierover lees je bij hoger of lager pensioen.
  2. Je kunt ook het pensioen voor je partner omzetten in extra pensioen voor jezelf, of andersom. Dat heet pensioen uitruilen. Dit kan alleen met toestemming van je partner.

Bereken je pensioen na je keuzes

Wil je weten hoe je keuzes financieel uitpakken voor jou en je partner? Daarvoor is de planner in Mijn pensioen. Je vult daar je keuzes in. Dan berekent de Pensioenplanner wat je aan inkomen krijgt. En wat je partner krijgt als je overlijdt.

Dit is ook handig om te bekijken

Een collega vertelt over Eerder met pensioen gaan
Eerder dan je AOW-leeftijd met pensioen (video)

"Let hier op als je vervroegd met pensioen wilt" - Bob

Feedback
Chat