Wat is pensioen?

Pensioen is geld voor later. Je krijgt dit als je stopt met werken. Maar pensioen is meer dan dat. Het betekent ook een partnerpensioen en wezenpensioen voor je partner en kinderen als jij overlijdt. En je bent verzekerd voor als je arbeidsongeschikt wordt.

Dit is handig om te weten

Hoe zit dat nu met pensioen? Kan of moet ik keuzes maken? Wanneer krijg ik pensioen? En het belangrijkste, hoeveel is dat dan? Je hebt keuzes voor je pensioen. Je financiële toekomst heb je daardoor voor een deel zelf in de hand.

Pensioen is simpel!

We laten het zien in 4 stappen:

  1. Je betaalt premie
  2. Die premie wordt grotendeels belegd
  3. Jouw premie groeit aan
  4. Je ontvangt op den duur een levenslange uitkering.

Deze uitkering komt bovenop de AOW-uitkering die je van de overheid krijgt. AOW en pensioen bij elkaar opgeteld is jouw inkomen voor later, als je stopt met werken. En misschien heb je daarnaast ook spaargeld, een lijfrente of een eigen huis.

Dit is ook handig om te weten

Voorbeeld van pensioenopbouw

We kijken wat jouw pensioengevend salaris is. Dit is jouw salaris plus vakantiegeld en eventuele toeslagen.

We halen hier een bedrag vanaf waarover je geen pensioen bij ons opbouwt. Je bouwt hierover geen pensioen op, omdat je straks AOW van de overheid krijgt. Dit bedrag noemen we de franchise. De franchise is ongeveer € 20.000,- (2024).

Jouw pensioengevend salaris minus de franchise is jouw pensioengrondslag. Over de pensioengrondslag bouw jij 1,875% pensioen per jaar op. In dit voorbeeld is de pensioengrondslag € 32.800 - € 20.000 = € 12.800,-. In 2024 bouw je € 12.800 x 1,825% = € 240,- bruto pensioen op (2024).

Je bouwt ook pensioen op als je in deeltijd werkt

We rekenen altijd met jouw fulltime salaris en een fulltime franchise. Van jouw pensioengrondslag nemen we vervolgens jouw deeltijdpercentage. Dit vermenigvuldigen we vervolgens met het opbouwpercentage.

Er is een netto pensioenregeling voor hogere salarissen

Je bouwt bij ons pensioen op tot een salaris van maximaal € 137.800,- bruto per jaar (2024). Is je inkomen hoger? Dan kun je over het inkomen boven deze grens pensioen opbouwen in de netto pensioenregeling bij Centraal Beheer. Zij kunnen je meer vertellen over deze regeling. Kijk bij contact hoe je Centraal Beheer kunt bereiken.

Meer weten over je pensioenregeling?

Je kunt in 5 minuten inzicht krijgen in jouw pensioen bij Ahold Delhaize Pensioen. Kijk dan bij pensioen 1-2-3.

Feedback
Chat