Ziek of arbeidsongeschikt

Langdurig ziek of arbeidsongeschikt zijn heeft ook invloed op je pensioen. Vaak gaat je pensioenopbouw door. In onze pensioenregeling is veel vanzelf geregeld als je ziek of arbeidsongeschikt wordt.

Dit is handig om te weten als je arbeidsongeschikt bent

  • Je ontvangt altijd persoonlijk bericht over je pensioen bij arbeidsongeschiktheid.
  • Als de mate van je arbeidsongeschiktheid verandert, betekent dit in veel gevallen ook een verandering voor je pensioenopbouw. Zorg er daarom altijd voor dat wij beschikken over actuele gegevens van jouw arbeidsongeschiktheidssituatie, zoals een UWV-beschikking.
  • Jaarlijks ontvang je een Uniform Pensioenoverzicht (UPO) met de actuele stand van je pensioen. Je vindt deze bij documenten in Mijn pensioen.

Dit kun je doen in jouw situatie 

Zo blijf je op de hoogte

Jouw pensioen bij verschillende situaties

Je bent korter dan 2 jaar ziek

Je werkgever betaalt je salaris door. Dit kan minder zijn dan je gewend was. Je pensioenopbouw loopt normaal door.

Je bent langer dan 2 jaar ziek

Kun je na 2 jaar niet (volledig) meer aan de slag? Dan beoordeelt het UWV in welke mate je arbeidsongeschikt bent. Je komt dan in de WIA (Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen). Wil je meer weten? Neem dan contact op met UWV.

Je bent meer dan 35% arbeidsongeschikt

Voor het deel dat je arbeidsongeschikt bent volgens de UWV is je pensioenopbouw 75%.

Je bent minder dan 35% arbeidsongeschikt

Als je minder dan 35% arbeidsongeschikt bent, kun je nog werken. Je ontvangt geen WIA-uitkering van UWV. Je krijgt geen premievrije pensioenopbouw en aanvullingen van Ahold Delhaize Pensioen. Maar mogelijk heb je wel recht op een tijdelijke aanvulling bij re-integratie of WW. Wil je meer weten? Ga dan naar je leidinggevende of kijk op SAM.

Je bent al uit dienst en je wordt ziek of arbeidsongeschikt

Ben je niet meer in dienst bij Ahold Delhaize? Dan heb je geen recht op voortzetting van de pensioenopbouw of een aanvulling op de WIA-uitkering van Ahold Delhaize Pensioen. Ook niet als je nog pensioen hebt staan bij Ahold Delhaize Pensioen.

Jouw pensioen bij 2 soorten arbeidsongeschiktheidsuitkering

Je krijgt een WGA-uitkering
  • Ga je minder dan 50% verdienen van wat je nog kunt verdienen (dit noem je restverdiencapaciteit) en ontvang je van het UWV een vervolguitkering? Dan wordt jouw WGA-uitkering aangevuld met het WGA-Arbeidsongeschiktheidspensioen. Je betaalt hiervoor periodiek vanzelf premie via je salaris. Dit geldt niet voor CAO-personeel van Ahold Delhaize Coffee Company.
  • Tijdens arbeidsongeschiktheid blijf je ook pensioen opbouwen. Dat is 75% van het pensioen dat werkende deelnemers opbouwen. Hiervoor hoef je geen pensioenpremie te betalen. Als je overlijdt, krijgt je partner een partnerpensioen. Dit bestaat uit een tijdelijk partnerpensioen en een levenslang partnerpensioen. Dit recht op partnerpensioen blijft bestaan zolang je arbeidsongeschikt bent, ook als je dienstverband stopt.
  • Werk je naast je arbeidsongeschiktheid nog bij Ahold Delhaize? Dan bouw je over je salaris pensioen op. Voor dat deel van je pensioenopbouw betaal je wel premie.
Je krijgt een IVA-uitkering

Tijdens arbeidsongeschiktheid blijf je ook pensioen opbouwen. Dat is 75% van het pensioen dat werkende deelnemers opbouwen. Hiervoor hoef je geen pensioenpremie te betalen. Als je overlijdt, krijgt je partner een partnerpensioen. Dit bestaat uit een tijdelijk partnerpensioen en een levenslang partnerpensioen. Dit recht op partnerpensioen blijft bestaan zolang je arbeidsongeschikt bent, ook als je dienstverband stopt.

Je krijgt een IVA- of WGA uitkering en een hoger salaris dan de WIA-grens

Heb je een inkomen dat hoger is dan € 71.628,- bruto per jaar (2024)? Dan krijg je ook WIA-Excedentpensioen. Doordat de WIA-uitkering van het UWV is gemaximeerd, kan het zijn dat je bij (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid een veel lager inkomen krijgt. Het WIA-Excedentpensioen dekt 70% van het inkomen boven € 71.628,- bruto per jaar (2024). De hoogte van je WIA-Excedentpensioen hangt af van de mate van je arbeidsongeschiktheid.

Je kunt meer inkomen regelen voor als je arbeidsongeschikt wordt

Bij arbeidsongeschiktheid gaat je inkomen soms erg achteruit. Wil je jouw inkomen aanvullen? Je kunt je daarom zelf verzekeren voor het Aanvullend Arbeidsongeschiktheidspensioen bij ElipsLife. De tussenpersoon is Voogd & Voogd. Bij Voogd & Voogd kun je terecht voor meer informatie en een vrijblijvende offerte. Bel 088 446 91 77 of mail naar wia@voogd.com.

Dit is ook handig om te bekijken

Ziek of arbeidsongeschikt
Ziek of arbeidsongeschikt (video)

Wat gebeurt er dan met jouw pensioen?

Ton van Well
Op AOW-leeftijd met pensioen

"Weten dat je een goed pensioen krijgt, is een fijne gedachte" - Ton

Feedback
Chat