Hoe kom jij rond? 9 tips om te besparen

7 december 2022
Hoe kom jij rond

Daarom: negen tips die je helpen geld te besparen.

1. Houd je uitgaven bij 


Weet jij aan het eind van de week ook niet meer waar je je geld aan hebt uitgegeven? Het helpt als je je uitgaven bijhoudt. Dan krijg je meer overzicht en je ziet waar je op kunt bezuinigen. Je weet zelf ook wel dat drie keer in de week een cappuccino op het station in de papieren loopt, maar vaak besef je niet hóeveel je daar precies aan uitgeeft. Als je alle bedragen op een rijtje zet, is het soms makkelijker om te beslissen wat je wilt schrappen. Een handig huishoudboekje vind je op wijzeringeldzaken.nl

2. Maak een boodschappenlijstje 

 
Als je zonder boodschappenlijstje en met stevige trek de supermarkt inloopt, ga je met méér boodschappen naar huis. Dan ziet die zak chips of die reep chocola er veel verleidelijker uit. Doe dus liever geen boodschappen met een lege maag. Ook helpt het om vooraf een boodschappenlijstje te maken. Wat wil je eten deze week? Wat staat er nog in de koelkast? Planmatig te werk gaan is goed voor je portemonnee. 

3. Maak het jezelf makkelijk 


De beste manier om te bezuinigen verschilt van persoon tot persoon. Als je elke week bloemen koopt maar je bent niet vaak thuis, dan is het misschien een idee om minder vaak bloemen te kopen. Maar als je er enorm van geniet om een mooie bos uit te zoeken en de hele week tevreden naar die bloemen kijkt, kun je beter op iets anders bezuinigen. Bezuinig dus op iets wat voor jou niet belangrijk is.   

4. Kan het goedkoper?  


Vaak kun je dezelfde dingen ook doen voor minder geld. Lees je graag romans? Dan kun je elke keer naar de boekhandel gaan voor een nieuw boek, maar je kunt ook voor een paar tientjes per jaar lid worden van de bibliotheek. Voor kleding – ook voor merkkleding van het laatste seizoen – kun je steeds vaker terecht bij tweedehandskledingzaken. Of houd de buurtkrantjes en huis-aan-huisbladen in de gaten; daar vind je meestal aankondigingen van ruilbeurzen en berichten over gratis of goedkope activiteiten.  

5. Neem je abonnementen onder de loep  


Mensen hebben vaak meer abonnementen dan ze zelf in de gaten hebben. Niet alleen op tijdschriften, maar ook op streamingdiensten zoals Netflix of Spotify. Heb je echt plezier van je abonnementen? Of maak je er nauwelijks gebruik van? Dan is het tijd om ze op te zeggen. Hetzelfde geldt voor het abonnement op de sportschool waar je nooit komt.  

6. Kies de goede zorgverzekering 


De premie voor je zorgverzekering is elke maand een fors bedrag. Vaak kun je hierop besparen. Heb je een aanvullende verzekering die bijvoorbeeld tandartskosten, fysiotherapie en kraamzorg vergoedt? Als je alleen bij de tandarts komt voor halfjaarlijkse controles, nooit naar de fysiotherapeut gaat en geen kinderen meer krijgt, betaal je elke maand te veel. Je kunt aan het einde van elk jaar van zorgverzekeraar veranderen. Check op zorgwijzer.nl wat voor jou de beste optie is. Je kunt zelf aanvinken welke modules je wilt verzekeren. 

 7. Check extra inkomsten 


Soms heb je zonder dat je het weet recht op extra inkomsten. Bijvoorbeeld huurtoeslag. Of een bijdrage in de kosten van kinderopvang. Vul je gegevens in op berekenuwrecht.nl en check waar je recht op hebt. 

8. Verduurzaam je huis 


Je huis verduurzamen zorgt voor een lagere energierekening. De spouwmuren isoleren, zonnepanelen op het dak plaatsen, je ziet het allemaal terug op je energierekening. Op verbeterjehuis.nl zie je wat de mogelijkheden zijn voor jouw huis. Ook zie je wat het gaat kosten, wat het oplevert en hoeveel subsidie je kunt krijgen. De overheid stimuleert dat mensen hun huis verduurzamen en betaalt daarom mee aan energiebesparingsmaatregelen. Zie bijvoorbeeld de site van de Rijksoverheid.  

9. Maak een begroting 


Als je een jaarbegroting maakt, weet je exact hoeveel geld er elke maand binnenkomt en uitgaat. In het ideale geval houd je in zo’n begroting ook rekening met uitgaven die je maar af en toe hebt, zoals een schilderbeurt voor het huis of een reparatie van de auto. Een begroting geeft overzicht en het geeft rust.  Praktische tips om een begroting op te zetten vind je op nibud.nl. Kijk naar de Vuistregels Check, Plan, Spaar, Bewaar.
Feedback
Chat