5 manieren om je pensioen aan te vullen

27 juni 2023
20230627-5-manieren-om-je-pensioen-aan-te-vullen-750x460

Eenmaal gepensioneerd ontvang je geen salaris meer maar pensioen. En AOW, als je de AOW-gerechtige leeftijd al bereikt hebt. Is dat genoeg om van rond te komen? Of is een extraatje welkom? 5 manieren om je pensioen aan te vullen.

1. Sparen voor extra’s

Sparen is een veel gebruikte manier om geld opzij te zetten. Je opent een spaarrekening en maakt elke maand een vast bedrag over. Of je kijkt hoeveel geld je aan het einde van de maand over hebt. Dat bedrag zet je opzij. Het is maar net wat het beste bij je past. Je spaargeld kun je gebruiken om extraatjes van te betalen als je met pensioen bent. Als je geld langere tijd niet nodig hebt, kun je ook kiezen voor een spaardeposito. Je krijgt vaak een hogere rente dan op een gewone spaarrekening. Je zet het geld wel voor een bepaalde periode vast bij de bank. Dit betekent dat je het niet zomaar tussentijds kunt opnemen. Handig: op consumentenbond.nl vind je een spaarrentevergelijker.

2. Beleggen, als het kán

Beleggen lijkt op sparen. Je zet geld opzij. Beleggen kan meer rendement opleveren dan sparen. Maar de risico’s zijn ook groter. Als jouw beleggingen weinig waard zijn op het moment dat je je geld nodig hebt, is dat heel vervelend. Beleggen moet je alleen doen met geld dat je pakweg de komende tien jaar niet nodig hebt. Een makkelijke manier is beleggen in een (wereldwijd) beleggingsfonds. Dan zijn de risico’s gespreid. Je beleggingsspaarpotje kun je gebruiken om je pensioen aan te vullen. Op de website van Autoriteit Financiële Markten kun je checken of beleggen iets voor jou is.

3. Werken in deeltijd

Steeds meer mensen die met pensioen zijn, blijven werken. Meestal werken ze in deeltijd. Soms bij hun oude werkgever, soms bij een nieuwe werkgever. Vaak doen ze heel ander werk dan voor hun pensionering. Ze bezorgen de krant, ze rijden taxi of ze werken via een uitzendbureau voor senioren. Werken na je pensioen heeft geen gevolgen voor je AOW of pensioen, mits je niet jonger bent dan 5 jaar voor je AOW-leeftijd Ook goed om te weten: vanaf je AOW-gerechtigde leeftijd betaal je over de eerste belastingschijf een lager belastingtarief. Check overigens wel wat een extra inkomen betekent voor eventuele toeslagen. Als je inkomen omhoog gaat, kan het zijn dat je geen recht meer hebt op bijvoorbeeld zorg- of huurtoeslag.

4. Check je inkomen

Soms hebben mensen recht op meer inkomen dan ze zelf weten. Ze hebben bijvoorbeeld recht op huur- of zorgtoeslag, maar vragen het niet aan. Zeker als er iets veranderd is in je inkomen, is het verstandig om te checken waar je recht op hebt. Bijvoorbeeld als je met pensioen gaat of als je partner is overleden. Op berekenuwrecht.nl kun je precies zien op welke inkomensaanvullingen of tegemoetkomingen je eventueel recht hebt.

5. Wat kun je doen om rond te komen van je pensioen?

Als je minder uitgeeft, houd je meer over. Sommige mensen proberen voor hun pensionering de hypotheek zo veel mogelijk af te lossen, zodat hun maandlasten omlaag gaan. Anderen isoleren hun huis zo goed mogelijk en leggen zonnepanelen op het dak, zodat ze elke maand minder geld kwijt zijn aan energie. Wat ook helpt is elk jaar opnieuw kritisch kijken naar je verzekeringen, abonnementen en lidmaatschappen. Wat moet je met abonnementen op drie streamingdiensten als je zelden naar een film of serie kijkt? Tweedehands kleding kopen in plaats van nieuwe kleding scheelt ook enorm. Bovendien is het beter voor het klimaat. Niet voor niets komen er steeds meer leuke tweedehandskledingzaken. Ook een moestuin is een prima manier om te bezuinigen. Wat is er nou leuker dan je zelfgekweekte bietjes en worteltjes eten? Minder uitgeven is een heel doeltreffende manier om meer geld over te houden. Dat kun je doen zoals het je op dat moment het beste uitkomt, maar je kunt ook serieus gaan budgetteren. Op nibud.nl vind je goede tips voor budgetteren en bezuinigen.

Tussentijds controleren

Op Mijn pensioen kun je nagaan wat je pensioen netto ongeveer zal zijn. Voor meer informatie over de AOW, kijk je op SVB.nl. Op mijnpensioenoverzicht.nl vind je een totaaloverzicht van je pensioen bij ons en eventueel andere pensioenfondsen, en de AOW.

Feedback
Chat