Vrijwilligerswerk na je pensioen

17 juli 2023
20230717-vrijwilligerswerk-na-je-pensioen-750x460

Vrijwilligerswerk is populair. Zo’n 4 miljoen Nederlanders doen vrijwilligerswerk. Daar zijn ook veel mensen bij die met pensioen zijn. Dat is niet zo vreemd. Je doet iets nuttigs voor de samenleving, je ontmoet andere mensen en je hebt weer vaste afspraken in je agenda.

Veel ouderen doen vrijwilligerswerk

Ruim 43 procent van de mensen tussen de 65 en 75 jaar doet vrijwilligerswerk. Ook veel 75-plussers zijn volgens het CBS nog actief als vrijwilliger. In deze leeftijdscategorie doet meer dan een kwart aan vrijwilligerswerk. Sommigen vinden het leuk om vrijwilligerswerk te doen dat een beetje lijkt op hun vroegere baan, anderen willen juist iets heel anders. Het kan allemaal. De een controleert kaartjes in het filmhuis, de ander maakt de konijnenhokken op de kinderboerderij schoon en weer iemand anders zit in het bestuur van de bridgeclub.

Een vrijwilligersvergoeding heeft geen gevolgen voor je pensioen

Online test

De meeste mensen die vrijwilligerswerk doen, zijn actief bij een sportclub of in de zorg. Maar ook op andere terreinen is behoefte aan vrijwilligers. Op nlvoorelkaar.nl kun je online een test doen, om erachter te komen welk vrijwilligerswerk bij je past. Ook vind je op deze website een overzicht van alle vrijwilligersfuncties in je woonplaats. Een andere optie is om rechtstreeks te kijken op de website van organisaties zelf, zoals rodekruis.nl, voedselbankennederland.nl of humanitas.nl. Daarnaast hebben veel gemeenten een (online) vrijwilligersbank, waar je kunt zien waar op dit moment vrijwilligers nodig zijn.

Vrijblijvend meelopen

Vrijwilligerswerk is natuurlijk vrijwillig, maar het is niet vrijblijvend. De organisatie waar je gaat werken, rekent op je. Als je hebt gezegd dat je elke donderdagmiddag toegangskaartjes verkoopt in het museum, zal het museum niet blij zijn als je zomaar wegblijft. Twijfel je of het vrijwilligerswerk echt bij je past? Vraag dan of je een paar keer vrijblijvend mag meelopen. Voor sommige soorten vrijwilligerswerk heb je scholing nodig. Als dat zo is, biedt de organisatie meestal een gratis training aan.

Wel of niet verzekerd

Als je tijdens je vrijwilligerswerk schade veroorzaakt of een ongeval krijgt, ben je niet automatisch verzekerd. Grote organisaties hebben vaak een vrijwilligersverzekering, zodat alle vrijwilligers vanzelf verzekerd zijn. Ook veel gemeenten hebben een collectieve verzekering die geldt voor alle vrijwilligers die in de gemeente actief zijn. Vraag bij de organisatie waar je aan de slag gaat of bij je gemeente hoe dit zit.

Vergoeding en belasting

Soms betalen organisaties een vergoeding voor vrijwilligerswerk. Je mag maximaal € 5,- per uur ontvangen als vergoeding, zonder dat je er belasting over hoeft te betalen. De onbelaste vergoeding mag maximaal € 190,- per maand zijn en maximaal € 1.900,- per jaar (bedragen 2023). Ook als je heel veel uren vrijwilligerswerk doet, mag de vergoeding niet hoger zijn dan € 1.900,- per jaar. Het kan zijn dat je naast een vrijwilligersvergoeding een onkostenvergoeding krijgt voor onkosten die je maakt. Bijvoorbeeld reiskosten of kosten voor papier en postzegels. Dan mogen deze vergoedingen bij elkaar opgeteld ook niet meer zijn dan € 190,- per maand of € 1.900,- per jaar.

Krijg je meer? Dan moet je over het meerdere belasting betalen. De organisatie waar je vrijwilligerswerk doet, houdt deze belasting in op je vrijwilligersvergoeding.

Het kan ook zijn dat je alleen een onkostenvergoeding krijgt. Als de onkostenvergoeding even hoog is als de onkosten die je hebt gemaakt, hoef je over de onkostenvergoeding geen belasting te betalen. Een vrijwilligersvergoeding of onkostenvergoeding heeft geen gevolgen voor je pensioen of AOW.

Vrijwilligersvergoeding als gift

Veel mensen doen vrijwilligerswerk bij een culturele ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling). Bijvoorbeeld een bibliotheek, museum of filmhuis. Als je daar een vrijwilligersvergoeding kunt krijgen, maar deze niet aanneemt, mag je dit bedrag als gift aftrekken van de belasting. Dan moet je wel voldoen aan bepaalde regels. Zo moet de organisatie officieel een erkende ANBI zijn en je hebt een verklaring nodig van de ANBI waarin staat dat je vrijwilliger bent. Meer informatie over de voorwaarden vind je op belastingdienst.nl.

Feedback
Chat