Prinsjesdag spannende tijden

19 september 2022
Leef je pensioen

Of je nou werkt of gepensioneerd bent, iedereen merkt het in z’n portemonnee. Hoe de plannen van het kabinet eruitzien weten we nog niet. Kleine meevaller is wel dat we bij Ahold Delhaize Pensioen dit jaar extra kunnen indexeren.

Met een prijsinflatie van 12% vorige maand, was de inflatie ongekend hoog. Inflatie betekent dat je méér euro’s moet betalen voor hetzelfde product. Een beetje inflatie is gezond. Het is normaal dat de prijzen elk jaar een beetje stijgen. De Europese Centrale Bank stuurt bijvoorbeeld op een inflatie van ongeveer 2%. Want dat zou goed zijn voor de economie. Maar nooit eerder was de inflatie zo hoog.

Plannen van het kabinet

Op Prinsjesdag presenteert de regering de Miljoenennota. Daarin staan de plannen van het kabinet voor 2023 en de jaren erna. Het kan niet anders, of daar zitten ook voorstellen bij om mensen door deze periode van hoge inflatie heen te loodsen. Hoe die plannen er precies uitzien weten we nog niet. Maar het kabinet heeft al eerder dit jaar maatregelen genomen om de energiepijn te verzachten. Bijvoorbeeld de energietoeslag voor mensen met een laag inkomen. Of de verlaging van de btw op energie van 21% naar 9%, die op 1 juli is ingegaan. Ook in de Europese Unie worden er plannen gemaakt om de energieprijzen te beteugelen.

Pensioen hoger

Juist in deze tijd is Ahold Delhaize Pensioen blij dat de pensioenen weer verhoogd kunnen worden. Niet alleen de pensioenen van mensen die nu met pensioen zijn, maar ook de pensioenaanspraken van mensen die nu bij Ahold Delhaize werken of daar vroeger gewerkt hebben.

Extra indexering over 2022

Op 1 januari van dit jaar heeft Ahold Delhaize Pensioen de pensioenen met 1,07% verhoogd. Dit kon omdat de beleidsdekkingsgraad van het pensioenfonds in 2021 was gestegen. Wettelijk mogen pensioenen pas omhoog als de beleidsdekkingsgraad van het pensioenfonds hoog genoeg is. Het goede nieuws is dat de pensioenen bij Ahold Delhaize Pensioen per 1 januari 2023 nog eens met 2,33% omhoog gaan. Een extra indexering dus. Dit is mogelijk, omdat het kabinet de regels voor indexeren heeft versoepeld. De totale indexering komt dan op 3,4%. Hiermee loopt Ahold Delhaize Pensioen in de pas met de prijsinflatie van oktober 2020 tot oktober 2021. Dat is ook wat het pensioenfonds graag wil: de pensioenen mee laten stijgen met de prijzen.

En de reguliere indexering in 2023?

Goed nieuws dus, die extra indexering. Het zou kunnen dat de pensioenen per 1 januari 2023 verder omhoog gaan. De indexering van 2,33% is een éxtra indexering. Later dit jaar bekijkt het bestuur van Ahold Delhaize Pensioen of er ook ruimte is voor ‘gewone’ indexering per 1 januari 2023. De peildatum hiervoor is – net als ieder ander jaar – 31 december. Maar hoe dit ook uitpakt, de inflatie is nu zo hoog dat de indexering dit niet alleen kan bijbenen. Daarom is het zo belangrijk dat het kabinet maatregelen neemt om de pijn te verzachten.

En daarna?

Inmiddels wordt er bij Ahold Delhaize Pensioen achter de schermen druk gewerkt om over te gaan op het nieuwe pensioenstelsel. Uiterlijk 1 januari 2027 is het vanuit overheidswege de bedoeling dat iedereen is overgestapt naar een nieuwe regeling. Hoe die eruit zal zien is nog niet zeker. Wel is duidelijk dat deze beter zal aansluiten bij de huidige tijd en meer kan meebewegen met de economie. Wil je meer weten over het hoe en waarom van het nieuwe pensioenstelsel? Kijk dan op onze speciale pagina hierover. Zodra er meer bekend is over wat dit gaat betekenen voor jouw pensioen, zullen we je daarover persoonlijk informeren.
Feedback
Chat