Uitkomsten onderzoek: hoe belangrijk vind jij duurzaam beleggen?

28 oktober 2022
Duurzaam beleggen groene bol

Duurzaam beleggen is belangrijk. Dat vindt 66% van de deelnemers en gepensioneerden van Ahold Delhaize Pensioen, zo blijkt uit een recent onderzoek dat we onlangs lieten uitvoeren. Ook zouden veel mensen het fijn vinden als ze zelf kunnen kiezen hoe duurzaam het pensioenfonds hun pensioengeld belegt.

Afgelopen zomer ontving iedereen die bij Ahold Delhaize Pensioen deelneemt aan de pensioenregeling een uitnodiging voor een onderzoek over duurzaam beleggen. Het pensioenfonds wil duurzaam beleggen verder vormgeven. Maar voordat de volgende stap wordt gezet, willen we graag weten hoe de deelnemers hiernaar kijken. Welke keuzes vindt men belangrijk? Aan het onderzoek deden ruim 3.000 mensen mee.

Dagelijks leven

Wat blijkt? Maar liefst 89% van de deelnemers van Ahold Delhaize Pensioen houdt in het dagelijks leven rekening met duurzaamheid. Dat doen ze vooral door zuinig om te gaan met energie en rekening te houden met het milieu en waterbesparing.

Wat betekent dit voor Ahold Delhaize Pensioen?

De meerderheid van de deelnemers vindt dat investeren in duurzame bedrijven en landen zowel voor de wereld als voor het pensioenfonds beter is en wil dan ook dat het pensioenfonds duurzaam belegt. Opmerkelijk: vrouwen vinden duurzaamheid vaker belangrijk dan mannen. Tussen jongeren en ouderen zijn geen verschillen te zien.

Minder pensioen

Ruim 60% accepteert een mogelijk lager pensioen in ruil voor een duurzamer beleggingsbeleid. Mensen in de jongste leeftijdsgroep zijn over het algemeen meer bereid om pensioengeld in te leveren als het duurzaam beleggen tegenvalt.

Thema’s

Ahold Delhaize Pensioen richt zich met duurzaam beleggen met name op drie thema’s: klimaatactie, verantwoorde consumptie en productie en goede gezondheid en welzijn. Uit het onderzoek blijkt dat deelnemers deze thema’s ook belangrijk vinden. Dit geldt vooral voor goede gezondheid en welzijn. Met name 65-plussers en vrouwen vinden dit een belangrijk thema. Zo’n 12% van de deelnemers geeft aan dat ze het thema klimaatactie niet belangrijk vinden. Als ze een aanvullend thema zouden mogen kiezen, is er een lichte voorkeur voor ‘ongelijkheid verminderen’. Mannen kiezen het meest voor het thema ‘kwaliteitsonderwijs’.

Op de hoogte

Uit het onderzoek blijkt ook dat 78% van de deelnemers niet weet wat Ahold Delhaize Pensioen doet op het gebied van duurzaam beleggen. Vooral jongere mensen (tussen de 21 en 39 jaar) zijn hiervan niet op de hoogte. Van de mensen die meededen aan het onderzoek zou 10% het leuk vinden om actief met Ahold Delhaize Pensioen in gesprek te gaan over duurzaam beleggen.

Zelf kiezen

Een ruime meerderheid vindt het positief als zij zelf kunnen kiezen hoe duurzaam hun pensioengeld wordt belegd. Vooral vrouwen en deelnemers uit de jongste en middelste leeftijdsgroepen (21 tot en met 39 jaar en 40 tot en met 64 jaar) zijn positief over keuzemogelijkheden.

Hoe gaat het verder?

Nu de resultaten van het onderzoek bekend zijn, wil Ahold Delhaize Pensioen met deelnemers dieper in gesprek gaan over duurzaam beleggen. Dit gebeurt in drie discussiegroepen, die in november en december plaatsvinden. Hierover kun je binnenkort op deze site meer informatie lezen. Daarna zal het pensioenfonds de ambitie, de doelstellingen en het beleid op het gebied van duurzaam beleggen voor de komende jaren vaststellen. Hierover zullen we de deelnemers vervolgens nader informeren.

Wil jij alle uitkomsten van het onderzoek inzien?

Lees dan je deze volledige rapportage van het onderzoek (pdf).

  • 66% vindt het belangrijk dat het pensioenfonds duurzaam belegt
  • 60% accepteert een lager pensioen of hogere risico’s in ruil voor een duurzamer beleggingsbeleid
  • 10% zou graag in gesprek gaan over duurzaam beleggen

Binnenkort gaat Ahold Delhaize Pensioen met deelnemers dieper in gesprek over duurzaam beleggen.

Feedback
Chat