Barbara van der Zanden-Sandtke herbenoemd als voorzitter verantwoordingsorgaan

2 januari 2023
Barbara van der Zanden-Sandtke

Het VO bestaat uit zes personen. Dit zijn werknemers, pensioengerechtigden en mensen die namens de werkgever in het VO zitten. Op deze manier worden de belangen van alle belanghebbenden goed vertegenwoordigd. Het verantwoordingsorgaan heeft een belangrijke adviserende taak.

Barbara werkt bij Ahold Delhaize als Vice President European Business Services HR. Barbara: ‘Pensioen is een van de belangrijkste arbeidsvoorwaarden maar tegelijkertijd misschien wel het minst bekend onder de medewerkers. En dat terwijl we ook nog eens aan de vooravond staan van een enorme verandering. Omdat we gemiddeld steeds ouder worden en vaker wisselen van werkgever is de op stapel staande verandering van het huidige pensioenstelsel hard nodig. Daarnaast zijn de financiële regels niet meer passend. Voorbeeld is dat we lang niet of nauwelijks konden indexeren, terwijl de veranderende economie juist om aanpassingen vraagt. Met de voorgenomen wetswijzigingen moet pensioen beter uitlegbaar en toekomstbestendiger ingevuld worden. Maar de aankomende veranderingen zijn ingrijpend, vragen zorgvuldige besluitvorming en transparante communicatie. Het VO speelt in deze transformatie een belangrijke rol. De werkgever heeft gevraagd om mijn huidige voorzitterschap voort te zetten. Samen met de andere VO-leden vormen wij een divers team, waarbij wij onder andere de taak hebben een oordeel te geven over het handelen van het bestuur, het uitgevoerde beleid en de beleidskeuzes voor de toekomst. Met de wijzigingen op komst geven wij gevraagd en ongevraagd advies voor een goed pensioen van nu en later. Ons doel is door middel van constructieve samenwerking alle belangen en invalshoeken te bespreken en pensioen vooral duidelijk uitlegbaar, duurzaam en persoonlijk te maken. Ik kijk er naar uit om de komende jaren onze adviesrol verder door te ontwikkelen en toe te zien dat het bestuur de belangen van iedereen evenwichtig blijft afwegen.’

Het VO van Ahold Delhaize Pensioen bestaat uit zes personen. Dit zijn werknemers, pensioengerechtigden en mensen die namens de werkgever in het VO zitten. Op deze manier worden de belangen van alle belanghebbenden goed vertegenwoordigd. Wil je meer weten over het Verantwoordingsorgaan? Je leest hier meer over de andere leden en over de taken van het VO.

Feedback
Chat