AOW-leeftijd per 2028 omhoog met 3 maanden

13 februari 2023
Bruine oudere man bij venster

In 2028 gaat de AOW-leeftijd omhoog naar 67 jaar en 3 maanden. Deze AOW-leeftijd geldt voor mensen die geboren zijn tussen 1 januari 1961 en 1 oktober 1961.

De AOW-leeftijd gaat al sinds enkele jaren in stapjes omhoog. Een verhoging die samenhangt met de stijgende levensverwachting. Voor elke 4,5 maand die we langer leven, stijgt de AOW-leeftijd met 3 maanden. Ieder jaar berekent het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dan ook hoeveel levensjaren een 65-jarige naar verwachting nog voor de boeg heeft.

Bij het vaststellen van de AOW-leeftijd wordt 5 jaar vooruit gekeken. Zo weten mensen 5 jaar van tevoren wanneer ze voor het eerst AOW zullen krijgen. Dat is dan ook meteen de datum waarop men bij ons de pensioengerechtigde leeftijd bereikt.

Steeds ouder

De AOW-leeftijd gaat omhoog omdat we steeds ouder worden. In 1957 is de AOW ingevoerd. Iedereen kreeg vanaf zijn 65e AOW. Destijds leefden mensen na hun 65e verjaardag gemiddeld iets meer dan 15 jaar.

In 2017, zestig jaar na de invoering van de AOW, leefden mensen na hun 65e verjaardag gemiddeld nog ruim 20 jaar. Een 85-jarige had in 1957 nog een levensverwachting van ruim 4 jaar. In 2017 had een 85-jarige gemiddeld nog ruim 6 jaar voor de boeg. Baby’s die in 1957 geboren werden, hadden een levensverwachting van bijna 73 jaar. De levensverwachting van baby’s die in 2017 geboren zijn, ligt op bijna 82 jaar.

Wil je weten wat jouw AOW-leeftijd is?

Je AOW-leeftijd hangt af van je geboortedatum. Als je geboren bent na 1 oktober 1961 is je AOW-leeftijd nog niet bekend. Wel kun je op SVB.nl je geboortedatum invullen en zien wat je verwachte AOW-leeftijd wordt.

Eerder stoppen met werken

Je kunt werken tot de AOW-leeftijd, maar je kunt ook eerder stoppen. Bij Ahold Delhaize Pensioen kun je vanaf je 55e je pensioen laten ingaan. Ook kun je kiezen voor deeltijdpensioen. Dan ga je voor een deel van je contract met pensioen en ontvang je een pensioenuitkering. Maar je blijft ook een deel van de tijd werken en pensioen opbouwen. In Mijn pensioen zie je hoeveel pensioen je krijgt als je blijft werken tot je AOW-leeftijd of als je eerder (gedeeltelijk) stopt met werken.

Kijk naar deze tabel met alle AOW-leeftijden (pdf).

Feedback
Chat