Samenwonend? Vergeet niet je partner aan te melden!

16 maart 2023
Samenwonend partner aanmelden

Wist je dat je bij Ahold Delhaize Pensioen ook automatisch spaart voor een partnerpensioen? Mocht jij overlijden dan ontvangt jouw partner elke 4 weken een uitkering. Maar let op: als je samenwoont maar niet getrouwd of geregistreerd partner bent, moet je je partner wel bij ons hebben aangemeld. Anders heeft jouw partner geen recht op het partnerpensioen.

Wat is partnerpensioen?

Partnerpensioen is het pensioen dat je partner ontvangt als je komt te overlijden. Dit wordt ook wel het nabestaandenpensioen genoemd. Je partner heeft dan recht op een uitkering van het pensioenfonds. Een geruststellende gedachte, want zo weet je zeker dat je partner financieel voor een deel wordt geholpen. Immers, met het wegvallen van jouw inkomen kan het voor je partner een stuk lastiger worden om rond te komen. Bij Ahold Delhaize Pensioen spaar je naast je (eigen) ouderdomspensioen daarom automatisch ook voor een partnerpensioen.

Wat moet je daarvoor doen?

Ben je getrouwd of heb je een geregistreerd partnerschap? Dan wordt je partner automatisch bij ons aangemeld. Maar woon je samen? Dan is het belangrijk dat je je partner zelf bij ons aanmeldt. Let wel: dat kan alleen als je een samenlevingsovereenkomst (ook wel samenlevingscontract) hebt. Een andere voorwaarde - dus bovenop het samenlevingscontract - is dat je minimaal 6 maanden op hetzelfde adres ingeschreven staat. Maar ook als die termijn van 6 maanden nog niet voorbij is, kun je je partner wel alvast aanmelden. Met andere woorden: aanmelden kan altijd, maar je partner is pas verzekerd na 6 maanden op hetzelfde adres. Aanmelden doe je eenvoudig via contact. Stuur ook een kopie van het notariële samenlevingscontract.

Wat is de hoogte van het partnerpensioen?

Voor elke € 1,- pensioen die je opbouwt voor jezelf (ouderdomspensioen), bouw je ook € 0,70 aan pensioen op voor je partner (partnerpensioen). Hoeveel partnerpensioen dat totaal is, is voor iedereen anders. Hoeveel pensioen je partner ontvangt is afhankelijk van hoeveel pensioen je hebt opgebouwd en hoeveel je in de toekomst nog kunt opbouwen. Want: als je overlijdt terwijl je nog bij Ahold Delhaize werkt, dan wordt het partnerpensioen berekend alsof je tot aan je pensionering bij Ahold Delhaize zou hebben gewerkt. Bovendien geldt: als je overlijdt terwijl je nog bij Ahold Delhaize werkt dan ontvangt je partner ook een tijdelijk partnerpensioen tot aan zijn of haar AOW-leeftijd.

Wil je weten hoeveel partnerpensioen je op dit moment hebt opgebouwd en wat er bij overlijden is verzekerd? Dit kun je eenvoudig checken bij Mijn pensioen.

Ontvangen kinderen ook een pensioen?

Zolang je bij Ahold Delhaize werkt, hebben je kinderen tot hun 23e verjaardag automatisch recht op wezenpensioen. Je hoeft jouw kind(eren) niet bij ons aan te melden. Dus ook niet als je niet bent getrouwd of bij geregistreerd partnerschap. Wij krijgen na je overlijden hierover automatisch bericht van de Basisregistratie personen.

Samenwonend
Feedback
Chat