Laten we kennismaken: Jan Wytze van Boven

17 oktober 2023
Jan Wytze van Boven

Bij het verantwoordingsorgaan (VO) van Ahold Delhaize Pensioen doen de leden er alles aan om jouw belangen als deelnemer zo goed mogelijk te behartigen. Maak kennis met Jan Wytze van Boven, lid VO namens de pensioengerechtigden.

Wat is jouw rol bij het verantwoordingsorgaan (VO)?

”Sinds mijn pensioen, nu 10 jaar geleden, zit ik in het VO namens de pensioengerechtigden. Daarvoor was ik lid VO namens de werknemers. Het zwaartepunt van ons werk gaat om een evenwichtige belangenbehartiging voor álle partijen, dus voor zowel gepensioneerden, (ex)werknemers als de werkgever. Maar natuurlijk komt het voor dat ik me specifiek richt op een kwestie die de gepensioneerden aangaat, zoals de indexering van de pensioenuitkering.

Vóór mijn pensioneren werkte ik als senior medewerker Fusies en Overnames. Vanwege die achtergrond ligt mijn focus in het VO onder meer op het risicomanagement van het pensioenfonds. Maar we moeten goed op de hoogte zijn van alles wat bij het pensioenfonds speelt. Daarvoor hebben we dan ook een veelvoud aan cursussen op pensioengebied gevolgd, stemmen we regelmatig af met de deskundigen van het pensioenfonds en zorgen we er uiteraard voor dat onze kennis op peil blijft.”

Waarom wilde je graag bij het VO?

“Het onderwerp pensioen ligt me al heel lang aan het hart. Niet voor niets ben ik al ruim 25 jaar betrokken bij het pensioenfonds en sinds 2008 bij het VO. Een goede, stabiele pensioenregeling is ontzettend belangrijk. Zeker nu, met de spannende ontwikkelingen rondom het nieuwe pensioenstelsel, is het waardevol dat we kritisch meekijken en meedenken. Voor het VO is dit een mooie uitdaging om onze inbreng te laten gelden, met een goede, evenwichtige pensioenregeling als resultaat.”

Waarin maak jij het verschil voor onze deelnemers?

”We hebben een toezichthoudende rol. Dat betekent dat we er vooral op toezien dat een proces goed verloopt en dat alle belangen op het gebied van pensioen door het bestuur evenwichtig worden meegewogen. Verder ben ik voor mijn pensionering direct betrokken geweest bij de eerste vereenvoudiging van onze pensioenregeling. Niet een wapenfeit waar de deelnemer direct iets van heeft gemerkt, maar achter de schermen werd het voor de uitvoerders wel een stuk overzichtelijker.”

Over Jan Wytze

Jan Wytze van Boven (1951) werkte tot zijn pensioen in 2013 bijna dertig jaar bij Ahold Delhaize. Hij is getrouwd, heeft 2 kinderen en 4 kleinkinderen. Naast zijn lidmaatschap voor het verantwoordingsorgaan is hij verder actief op de golfbaan.

Feedback
Chat